Previous Page  24 / 144 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 24 / 144 Next Page
Page Background

DE KIP

Voordat Chicks de deuren opende werd

er heel wat kip geprobeerd. De keus viel

uiteindelijk op de Oma Barts ‘beter leven’

kip van Egro uit Utrecht. Die kip heeft een

Bosch’ tintje. De moeder van eigenaar Bart

Jan Wijsman kwam uit Den Bosch en fokte

kip. Dat werd dus de Oma Barts kip: een

kip met vrije uitloopmomenten, die granen

krijgt en ruim 1,2 kilo weegt. “Ergo slacht,

pekelt en vacumeert de kip voor ons”,

vertelt Leroy Castens. “De kip wordt dan 6

uur lang Sous Vide gegaard. Het resultaat:

botermalse kip, die op de barbecue zijn

heerlijke houtskoolsmaakje krijgt.”

Het is kip wat de klok slaat op de menukaart

van Chicks, sinds 12 augustus geopend

aan de Brede Haven. Maar dan wél

echte kwaliteitskip en bovendien niet in

voorspelbare bereidingen als kippensoep,

kipnuggets of saté. Chef Nick van der Heijden

schotelt zijn gasten naast hele en halve kip van

’t spit in diverse varianten (classic, piri-piri en

honing-mosterd) onder meer een Thai Chick

burger, pulled BBQ chicken, verschillende

salades met kip, huisgemaakte mini-

kipcroquetten (met eveneens zelf gemaakte

vijgenmosterd) en Peking chicken met noedels

voor. Absolute aanraders bij Chicks zijn de

stoverij van kip, rode wijn, wortel, ui, prei,

selderij, rozemarijn en tijm (die in twee dagen

tijd wordt bereid) en de BBQ kip, die op de Big

Green Egg de geur en de smaak van houtskool

krijgt. Een blikvanger van formaat is daarnaast

de fraaie muurschildering bij binnenkomst,

freestyle vervaardigd door ateliertenk.

UITGEBROED

Een formule zoals Chicks ontstaat niet

zómaar. Deze is uitgebroed door Leroy

Castens (28), geboren en getogen Bosschenaar

én horecaman in hart en nieren. Hij heeft al

vanaf jongs de ambitie om te ondernemen.

Castens deed landelijk ervaring op bij grote

organisaties als Vapiano, Fletcher Hotels en

HMSHost, was betrokken bij de heropstart van

de Bossche Eetkamer en belande uiteindelijk

toch weer in ‘zijn’stad. “Ik vind het het leukst

ommet échte producten te werken. Voor in

Den Bosch ging ik zoek naar iets wat er nog

niet zat. Er zijn heel wat bedrijfsplannen

en concepten voorbij gekomen, voordat ik

uiteindelijk uitkwam bij kip. Ik houd van

trends, van het Bourgondische leven. Ik wilde

iets vernieuwends neerzetten, maar wél

toegankelijk, betaalbaar en gezellig.” Leroy

geniet met volle teugen van zijn eerste eigen

zaak: “Werk is voor mij een hobby. Het voelt

alsof het elke dag weekend is.”

Het interieur van Chicks is fris, hip en

uitnodigend. Het gastvrije team van

medewerkers past daar perfect in. De

appelmoes, truffelmayo en pesto wordt bij

Chicks allemaal zélf gemaakt. Bij de kip kan

bovendien worden genoten van smakelijke

24

BOSSCHE ZAKEN